Проектний Менеджер: Обов'язки, Навички Та Цінність: Стаття З Блогу It-школи Hillel 7 months ago

Однак і в тих сферах, де діяльність побудувана на основі регулярних бізнес-процесів, можна добитися значного підвищення ефективності, застосувавши проектні методи. В середньому «Менеджер проєктів» в Україні заробляє грн. JavaScript – важлива мова програмування для веб-розробки. Книги забезпечують глибше розуміння мови та надають практичні поради. Вивчення її допоможе вам розвивати кар’єру у цій області. Ці скіли допоможуть тобі пройти співбесіду на посаду Junior Project manager, вписатися в команду і не вигоріти на роботі.

У таких проєктах буває складно налаштувати злагоджені процеси. Тут важливо, щоб був відкритий клієнт, готовий слухати та розуміти, як краще побудувати управління проєктом. Важливо, щоб усе працювало як єдиний механізм, тоді буде якісна робота і хороший кінцевий результат. Технічний продакт зазвичай потрібен у проєктах, заснованих на інноваціях і складних винаходах. Це цілком очікувано в разі, якщо для того, щоб комунікувати з користувачами, потрібно добре розуміти переваги специфічної програми з незвичним функціоналом.

як стати менеджером проєктів

Для роботи компанії необхідні інвестиції і, зрозуміло, кожен бізнес планує стати високоприбутковим. Тому продукт повинен приносити користь не лише клієнтам, але й власним творцям. Будь-яка сфера діяльності потребує координації незалежно від її специфіки.

Хто Такий Project-менеджер І Як Ним Стати

Перш за все необхідно визначитися з тим чи дійсно вам подобається специфіка даної ролі та чи можете ви управляти хоча б невеликою кількістю задач. Для цього потренуйтесь на простому, як вам здається, процесі з управлінням – організуйте поїздку або якусь зустріч (подію), яка потребуватиме процесу підготовки та організації. Таким чином ви зможете вияснити, чи дійсно вам подобається подібна діяльність, а також випробувати себе та зрозуміти чи здатні доводити до кінця почате. Деякі менеджери також радять прислухатися до своєї інтуїції — вона може підказати неординарні виходи навіть із найскладніших ситуацій. Але це правило працює тільки, якщо у менеджера великий досвід управління проєктами.

як стати менеджером проєктів

Водночас я бачив успішних менеджерів без технічного досвіду. Тож можу сказати, що це великий плюс, але він не є необхідною умовою. Мені подобається пояснювати, хто такий проєктний менеджер через одну реальну історію. Це одна з тих професій, де багато залежить від схильності та м’яких навичок.

Як Прокачуватись У Професії Та Підвищувати Кваліфікацію

Якщо ж потік таки накривав, брала таймаут і в спокої все аналізувала та ухвалювала зваженіші рішення. Контекст проєкту і клієнта, компанії — це про те, на якому етапі розвитку перебуває проєкт. На кожному етапі є свої очікування щодо дій і результатів менеджера. Можеш скористатись STARS-моделлю та зібрати більше інформації, щоб класифікувати свій контекст. Майбутнім абітурієнтам, які обирають професію та планують, де вчитися, в пригоді стане докладна покрокова інструкція «Вступ» від Education.ua. Скористайтеся нею, щоб розібратися з правилами вступу, підготуватися до іспитів, зрозуміти принцип зарахування, зібрати всі документи та не пропустити терміни їхньої подачі.

Припустимо, що Ви є керівником п’яти проєктних менеджерів, які ведуть окремі, не пов’язані між собою проєкти. Акцент слід робити на зустрічах 1-1, проте спільні зустрічі теж потрібні. Зустрічі 1-1 проводять не рідше одного разу на 2 тижні, краще раз на тиждень, а іноді й частіше. Наприклад, коли на проєкті криза, зустрічатися з РМ слід щодня.

як стати менеджером проєктів

Час від часу проводжу мітинги сам на сам з кожною людиною з команди, а також раз на два тижні обов’язково спілкуюся з клієнтом. Це потрібно для того, щоб переконатися, що в команді усі працюють злагоджено й у замовника немає скарг чи побажань. Якщо усе добре, я зосереджуюся на проєкті мінімально.

З часом я навчився відстежувати початок вигорання в себе. Якщо цей процес запустити, потім і тижня на відновлення буде недостатньо. Технологія постійно розвивається для задоволення мінливих потреб користувачів. Таким же чином, ваш підхід до управління проектами повинен розвиватися разом з бізнесом та ІТ-процесами. Спілкуйтеся з командою, клієнтом і бізнес-партнерами, про те, як ви можете поліпшити свої методи управління проектами. Якщо використовувати оптимізм Проєктних менеджерів, то подумайте, наскільки важливою ланкою IT компанії ви можете стати.

Крім того, вам потрібно буде шукати проєкти, на яких ви не часто комунікуватимете із замовником, або бути асистентом старшого та досвідченішого РМ’а. Іноді в ІТ-компаніях пропонують роботу для проєктних менеджерів на рівень трейні (trainee). Це навіть не джуніор, не початковий рівень, а передпочатковий. Трейні проходять стажування в компанії — навчаються та отримують практичний досвід, після навчання є шанс бути працевлаштованим у тій самій компанії. Потрібно розуміти, що конкретний список завдань project-менеджера варіюється залежно від конкретної компанії.

Та зрештою, стати хорошим менеджером не так вже й складно, просто потрібно запастись терпінням і дотримуватись наступного алгоритму. Для того, щоб стати РМом варто бути готовим до того, що доведеться опановувати самостійно дуже багато практичних аспектів. Звісно в самонавчанні https://deveducation.com/ також допоможуть відповідні курси, як платні, так і безкоштовні (їх досить багато). Сертифікат чи диплом про успішне проходження курсу не гарантує, що вас будуть хантити усі ІТ-компанії, яким тільки потрібен РМ, але це буде непоганим плюсом до інших ваших навиків.

Та все ж без базових знань в ІТ проєктному менеджеру не обійтися. Проєктний менеджер — позиція, на якій є багато спілкування з людьми. Перевагою — завдяки знайомству з цікавими людьми, з різноманітними культурами. Недоліком — коли доводиться працювати із «складними» клієнтами чи співробітниками, таке теж часто буває. Загалом обов’язки проєктного менеджера в аутсорс-компанії і в продуктовій компанії однакові.

Один із головних HR-трендів цього року – активне впровадження аналітики. Вона допомагає приймати зважені рішення на основі даних. Сьогодні поговоримо про те, що таке метрики HR-аналітики і для чого вони потрібні. Навчимося вибирати показники ефективності управління персоналом для відстеження. Успіх проекту відбувається тоді, коли він доставлений вчасно, в рамках бюджету, з рівнем результатів, які є прийнятними для клієнта.

курси project manager

Тому що чим більше ви вмієте, тим більше результату дасте його бізнесу. Деякі компанії шукають одночасно і Junior-, і Senior-фахівців. Просто тому, що є різні проекти з різним рівнем завдань. Підприємці готові брати новачків, але лише з гарною базою знань.

Звісно, в різних компаніях завдання, які виконує РМ, можуть суттєво відрізнятися. Життєвий цикл «класичного» проєкту складається з етапу ініціації (initiation), планування (planning), виконання (execution), закриття і передачі його замовнику (closure). Іноді РМ залучений в роботу ще на етапі ініціації (до того, як компанія підпише контракт з клієнтом), в інших випадках починає працювати вже під час планування. Одна з переваг професії – компанії готові інвестувати у розвиток своїх проджектів. Тому підприємці часто оплачують профільне навчання своїм співробітникам. Якщо ви прийшли в ролі джуна і класно проявляєте себе, бізнесмен із задоволенням заплатить за ваше навчання, яке підвищить рівень до міддла, а потім і до сеньйора.

Для мене мораль цієї історії в тому, що проєктний менеджер — це людина, яка ухвалює рішення і несе за них відповідальність. Усе решта — Jira, управління ризиками, складання графіків, чартів тощо — другорядне. «Getting issues done» (робити так, щоб справи були виконані) — як на мене, це найяскравіший та найстисліший опис обов’язків РМ’а. Перелік завдань дуже великий, та проєктний менеджер може сам визначати, що робити, що делегувати, чого навчити команду, а що вивчити додатково самому. Це передбачає, що ви проведете аналіз ринку і зможете протестувати свої гіпотези на цільової аудиторії.

На етапі «торгів» ми думаємо, де можна «стиснутися» — оптимізувати, трохи спростити архітектуру. Бізнес зі свого боку думає, яку частину функціоналу можна відрізати і випустити в наступній ітерації. Project Manager (PM) — це спеціаліст, що займається управлінням проєктами. Його завдання — побудувати ефективний процес роботи й дбати про те, щоб проєкт був успішним. Зазвичай проєктний менеджер відповідає за «трикутник проєкту» — час виконання, бюджет і скоуп (обсяг роботи).

  • Кожна із цих ситуацій має свій, відмінний від інших контекст.
  • Свій план на день я готую ввечері та коригую його зранку.
  • Та в різних компаніях і в різних проєктах обов’язки Project Manager можуть суттєво відрізнятися.
  • Сертифікат чи диплом про успішне проходження курсу не гарантує, що вас будуть хантити усі ІТ-компанії, яким тільки потрібен РМ, але це буде непоганим плюсом до інших ваших навиків.
  • Якщо Ви керуєте проєктними менеджерами, Вам потрібно заздалегідь продумати шаблон звіту, де перераховані всі ці пункти.

Дотримуйтеся політики відкритого спілкування, заохочуючи всіх членів висловлювати власні думки і побоювання. Це значно знижує ризик помилок, заощаджуючи ваш час і гроші. З клієнтів краще збирати фідбек не рідше одного разу на 2 місяці, самостійно, або разом із аккаунт-менеджером, якщо така роль присутня в компанії. Зустрічі у такому форматі проходять, якщо ви керуєте не програмою, а портфелем проєктів. Збиратися всією командою достатньо раз на місяць або раз на три тижні. На ролі Program та Portfolio менеджерів найчастіше переходять досвідчені проєктні менеджери з високою кваліфікацією із позиції Senior PM, які готові рости далі.

Якщо нижче — варто звернутися до репетитора чи записатися на групові заняття в мовну школу. Подивіться, які розділи там є, і вже далі в них заглиблюйтеся з інших джерел. Я не рекомендую цю книжку новачкам, вона містить багато сухої та нецікавої теорії. Проте варто подивитися, які areas проєктного менеджменту загалом існують, і вже далі читати про них в інших джерелах.

Між зустрічами непогано відстежувати виконання плану — раз на квартал чи частіше. Крім перевірки статусу проєкту, слід моніторити, наскільки ефективно РМ взаємодіють зі стейкхолдерами. Роботу менеджера програм ми не розглядатимемо — це окрема тема, якій присвячена ціла лекція на курсі Supreme PM.

Був випадок, коли клієнт надіслав фото (скриншот свого екрану), там ієрогліфами було написано, що треба виправити. Іншого разу надійшов PDF-файл з японським текстом з правками. Тоді я копіювала текст у гугл-перекладач, з усім розбиралася.

No Replies on Проектний Менеджер: Обов’язки, Навички Та Цінність: Стаття З Блогу It-школи Hillel

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>